Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2014 15:35 - Жив?
Автор: emilhristov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2038 Коментари: 1 Гласове:
3




Жив да си„? Мъртъв е от години... Това, че сега си се сетил за него, не значи, че ще го върнеш от мъртвите. Все още няма инкубатури за мъртви тела, превръщащи ги в живи. Ох, това е сериозно разсъждение, стига с тези глупости! Дали, когатo споменем някой мъртъв, той започва да танцува степ? Не, надали. СЕРИОЗНО РАЗЪЖДЕНИЕ! Моментът, в който човек бива погребан, колкото и да не искаме ние приемаме, че него вече го няма.. Стига да нямаш някоя негова холограма, запазена, здрава, леко прашасала, но холограма! Добре! Продължаваме! Човекът в гроба си мисли:

Лицемерие, ще повърна! Но как, не съм ял от няколко седмици! Защо си говоря сам в тоя ковчег? Да скъпа и ти ще ми липсваш. Мамо недей да лежиш на земята- има мравки! Ти кой си? Иван? Хммм, не се сещам. Били сме приятели? Не, не мисля. Де да имах една кутия бяло „Виктори. Защо изливаш хубавата ракия в почвата бе тъпак!?„.

Докато пишех настана 3-ти март. Замислих се починалите във Руско-турската война- какво ли са си казвали докато са ги погребвали, ако въобще са имали погребение? И дали сега, 150 години по- късно, се чустват обезчестени от вмоменташният свят. Горките! Сега не могат да се вдигнат на война! „Боже, това е нечовешко, чисто животни„ биха казали днешните аристократи, виждайки тежките войни водени навремето. И ние честваме това? Хиляди избити, със семейства, Ивановци, които скърбят на гробовете им и изсиват хубава гроздова ракия, изписани книги от всезнайковци и чорапи със знамето на България, продавани на Женския пазар. Това ли честваме?

„Скъпи сънародници, днес честваме...„ - хич не сме скъпи господин президент... Нито на вас, нито на вашите колеги политици. За вас са скъпи само ромите. Все пак 20 лв. на човек не е малко. Чиста сметка - около 300 000 хиляди на избори. Все пак това е една нова яхта и къща в Слънчев бряг! Не знам как стигнах до тук от началото на това леко безмислено, но от части логично разсъждение...

Средностатистически читател на 42: „ Момче на 15 си, нищо не разбираш! Това са пълни глупости! Учи си уроците и не се занимавай със безмислици!
Читателка на 20, заела се с политика и социална дейност, чела 3 книги за тези 20 години- две на Паулу Коелю и книга от поредица за „Мики Маус„ :
„Защо по горе даваш пример с мъж? Това е сексизъм!!! Не може да говорш така за светлата памет на борците за свобода! Затвор! Бесило! Смърт!„ 

Аз: Защото просто така искам... Не може ли да искам?

*читателят на 42 отговаря негативно*

Не средностатистически читателю на 42, не те питам! Това се нарича риторика... „Светла памет„? Това е един от най- глупавите изрази, който някога съм чувал! Как може една памет, заровена на 2 метра под земята, вече в съседство с една не толкова богата и заинтригуваща памет на един дъждовен червей, да е светла? 


Момче на 13, показващо три пръста пред камера 2,4 мегапиксела, носещо анцунг и слушащо така ненужно нашумелия поп-фолк:

„Ei pedal4e, ne obijdai balgarskite upostoli, ni6to ne znae6 za istoriata na balgaria!!! Na treti mart e uswobojdenieto ni ot 6ibanite torci be tapak. Tur4in!"


Освобождение?
Сигурен ли си, че си свободен?
Свободен ли си всеки път, когато СЕ НАЛАГА да учиш неща, от които нямаш и понятие и не искаш да имаш?

Свободен ли си, когато заради някое разглезено хлапе, чийто родители имат с около 25 хиляди по- висок доход месечно от твойте, си купи обувки на някой италианец, с трудно за произнасяне име, и те нарече „бедняк„ , „комплексар„ или „мишка„?

Свободен ли си, когато от един безмислено тъп изпит, зависи целият ти живот, защото нямаш доходите на хлапето с обувките?

Свободен ли си, когато същото това момче, с италиянски обувки, вече изявило се като псевдо- шеф на фирмата, в която работят ТВОЙТЕ родители, се подигиграва и унижава тези всекидневно трудещи се, честни хора?

Свободен ли си, когато видиш ,грохнала вече, 79 годишна баба да проси и да не можеш да и помогнеш, защото ти самия нямаш пари за  своя хляб?

Свободен ли си, когато виждаш тези (ще се изкажа не особено цинично) свине, многообичаните и елегантни български политици, да возят дебелите си седалища в някой „Мерцедес„ и нагъват дюнери и кебабчета?

Каква е тази свобода? „Безмислена„ бих казал аз...


Успях да се съсредоточа над сериозността на това разсъждение...

Приятно „честване„ на 3-ти март...

Емил Христов, 2014г.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг

1. scars - Интересно, хаотично мнение в нюанс ...
09.03.2014 16:12
Интересно , хаотично мнение в нюанс със заобикалящата ни действителност. Прочетох само несъгласие с всичко , а предлгаш ли ршение ? Според теб какво трябва да се прави на 3-ти март ? Нали всички парадни чествания са ,за да се отдаде някаква почит на загиналите , за да напомнят на 13-годишното момиче , че има хора , които са платили с живота си , за да може тя да диша и да ръси глупотевини. Да напомни и на 42-годишният , че може да се нарече гражданин на Република България. Иначе свободата в тази демократична система е само фиктивно понятие и по-скоро сме роби на тази измислица , отколкото нейни господари. Тази "свобода" я има по целия свят, въпросът тук е , че можеш свободно да пишеш , четеш и упражняваш гражданските си права и задължения на родния за теб език. Това е свободата , която честваме на 3-ти март , а не свободата на волята и реализирането на гражданките ти права.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emilhristov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 36890
Постинги: 15
Коментари: 1
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031